Супер храни за здрави стави

April 22, 2024

През годините множество хора са убедени, че определени продукти в диетата им притъпяват артритните болки и ставните възпаления. 
Учените продължават да изследват кои храни и подправки могат ефективно да помагат при облекчаването на ставните болки и по какъв начин.
Въпреки това, вече има храни с доказано противовъзпалително действие, които са полезни за ставите.

 

Ежедневните ви избори имат съществено значение за здравето и издръжливостта на ставите. Избирането на храни, които засилват плътността на костите, укрепват съединителната тъкан и намаляват възпаленията, може да ви помогне да избегнете наранявания и да поддържате активен живот за дълго.
Тези продукти не са специална избрана селекция, която е достъпна само в някои райони. Напротив, те са налични във всички магазини. Плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти са естествени борци срещу възпалението и могат да ви помогнат да контролирате теглото си.

Първостепенно значение имат храните като фактор за ставно здраве. Балансираната и пълноценна диета предоставя на тялото необходимите елементи за предотвратяване на увреждане на ставите, което е критично за хората с остеоартрит, тъй като те страдат най-много от увреждания на ставите поради изменения в структурата им, причинени от заболяването.

Известно е, че някои храни намаляват ставното възпаление, а спазването на диета с противовъзпалителни продукти може значително да подобри симптомите. Антиоксидантите, включително витамини А, С и Е, помагат в борбата срещу допълнителното увреждане на ставите.

Сега нека разгледаме конкретните храни, които са благоприятни за ставното здраве и които доставят необходимите противовъзпалителни съставки, включително омега-3 мастните киселини:

 

Омега-3 мастни киселини / рибено масло

Студеноводните риби са отличен източник на Омега-3 мастни киселини, които са ключови хранителни вещества за човешкото здраве. Те не само намаляват възпалителните протеини в организма, но и подобряват мозъчната функция и намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и други здравословни проблеми.

 

Омега-3 може да се намери в студеноводни риби като риба тон, сьомга, пъстърва и сардини. Редовният прием на добавка с рибено масло също е ефективен начин за усвояване на Омега-3.

При избора на рибено масло е важно да се търсят продукти, произведени с най-щадящите технологии. 

Ядки и семена

Вегани и вегетарианци могат да намерят източници на омега-3 мазнини в различни ядки и семена. Ежедневната порция орехи, бадеми, ленено семе, чиа семена може да намали възпалението в ставите и съединителната тъкан.
 

Зеленчуци от семейство Брасика

Тези зеленчуци, известни още като кръстоцветни, включват семейството на зелето. Рукола, къдраво зеле и лилаво зеле са част от това семейство. Други популярни зеленчуци включват броколи, карфиол и брюкселско зеле.

Те могат да блокират ензим, който причинява подуване в ставите и са богати на фибри, витамини и хранителни вещества за цялостно здраве. Антиоксидантите в тях са важни за защита срещу свободните радикали.
 

Цветни плодове


Въпреки високото си съдържание на захар, много плодове са отличен източник на антиоксиданти. Боровинките, например, са богати на антоцианини, които могат да намалят възпалението. Ябълките, богати на фибри, също имат противовъзпалителни свойства, особено когато се консумират с кората.

Ананасът съдържа бромелаин, който може да намали болките в ставите. Най-много бромелаин се намира в стъблото и сърцевината, затова е добре да използвате т

ези части за приготвяне на пюре.

Доматите също са полезни заради ликопена, който е по-изобилен в сготвените домати. Консумирането на кожата увеличава приема на антиоксиданти, но ако имате хистаминова непоносимост, трябва да ги избягвате.


Бобови храни


Фасулът и лещата са богати на протеини, фибри и основни минерали и имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
 

Куркумата


Куркумата съдържа куркумин, съединение с доказано противовъзпалително действие, което може да бъде полезно за хроничните възпалителни заболявания на ставите.
 

Костен бульон
Съдържа глюкозамин, хондроитин и аминокиселини, които са сред най-добрите вещества за здравето на ставите, като калция, който е важен за плътността на костите.

Ето как може да помогнем и ние от RePharma

Нашите добавки имат противовъзпалителни и аналгетични (намаляващи болката) свойства.

  • Намалява възпалението и болката в ставите: комфорт и удобство в ежедневието
  • Подпомага на здравето на хрущялите и забавяне на дегенерацията на тъканта:
  • Предотвратява или забавя процеса на износване на хрущяла, дългосрочно здраве на ставите
  • Подобрява смазването и подвижността на ставите: Улеснява плавното движение на ставите, гъвкавост и лекота при изпълнение на ежедневни дейности.
  • Улеснява поддържането на подвижността на ставите: Осигурява по-голяма свобода на движение и независимост.
ОТСТЪПКА %

Joint Cure

47.99 лв

Количество:

+359 877 895 5554

RePharma

A:

ул. Николай Хайтов, София

T:

+359 877895554

E:

sales@repharma.com

Title

Copyright © 2018

Включете към семейството на RePharma

Thanks for contacting us. We'll get back to you as soon as possible.

Copyright © 2022