Как да поддържаме бъбреците ни здрави

April 09, 2024

С напредването на възрастта се променя и тялото ви, включително органите. Едно от най-важните неща, които можете да направите с напредването на възрастта, за да поддържате по-добро здраве, е да се грижите за бъбреците си. Бъбреците ви са от жизненоважно значение за дългия и здравословен живот. Без тях организмът ви не би могъл да оцелее. Те прочистват тялото ви от отпадъците и токсините и поддържат баланса на течности.
 

Когато бъбреците ви не функционират правилно, което става все по-голям проблем с напредването на възрастта, това може да доведе до редица здравословни проблеми. Ето няколко съвета за това как да поддържате здрави бъбреци в напреднала възраст.

Хранете се здравословно и балансирано

 

Здравословното хранене е важно по редица причини, включително и за поддържане на бъбреците в добро здраве. Бъбреците ви работят усилено, за да поддържат правилното функциониране на тялото. 
Те преработват всичко, което ядете и пиете - добро и лошо. 
Балансираната диета с ниско съдържание на мазнини, натрий и преработени храни може да помогне за намаляване на риска от увреждане на бъбреците.
Консумацията на здравословни храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нетлъсто месо, може да помогне за контролиране на кръвното налягане, затлъстяването и други състояния, които потенциално могат да увредят бъбреците.

Следете кръвното налягане
 

Високото кръвно налягане е една от водещите причини за бъбречни заболявания. Ако високото ви кръвно налягане е свързано с други здравословни състояния, като диабет, сърдечносъдови заболявания или висок холестерол, въздействието върху организма и бъбреците ви може да бъде значително. Нормалната и здравословна стойност на кръвното налягане е 120/80. За високо кръвно налягане, наричано още хипертония, се говори, когато показанията на кръвното ви налягане са постоянно 140/90 или по-високи. Високото кръвно налягане обикновено няма симптоми или предупредителни знаци, затова е важно да го следите редовно.
 

Внимавайте с лекарствата
 

Продължителната употреба на НСПВС, нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и напроксен, може да увреди бъбреците ви. 
лучайната употреба на болкоуспокояващи лекарства без рецепта обикновено е безопасна; тежката и продължителна употреба обаче намалява притока на кръв към бъбреците. В резултат на това е установено, че тези видове лекарства причиняват вид хронично бъбречно заболяване, известно като хроничен интерстициален нефрит.
Интерстициалният нефрит се появява, когато пространствата между бъбречните каналчета се подуят (възпалят), като по този начин засягат способността на бъбреците да почистват кръвта и да произвеждат урина. Според редица специалисти тези лекарства не трябва да се приемат повече от 10 дни при болка или повече от три дни при повишена температура.

Упражнения
 

Редовните физически упражнения са важни за предотвратяване на състояния като диабет и сърдечни заболявания, които могат да доведат до увреждане и заболяване на бъбреците. 
Упражненията могат също така да помогнат на възрастните хора да понижат кръвното си налягане и да отслабнат, което също е важно за предотвратяване на увреждането на бъбреците. 
Тренировка и упражнения не означава интензивна дейност или бягане по маратони. Вместо това намерете дейност, която ви доставя удоволствие и можете да извършвате.
Избирайки да правите нещо, което ви доставя удоволствие, ще сте по-склонни да се придържате към него и да постигнете отлични резултати.
 

Не пушете

 

Тютюнопушенето уврежда кръвоносните ви съдове, което от своя страна се отразява на бъбреците, като забавя притока на кръв към тях. Тютюнопушенето допринася и за високото кръвно налягане. Както бе обсъдено по-рано, високото кръвно налягане е водеща причина за бъбречни заболявания.
 

Пийте повече вода
 

Редовният и постоянен прием на вода е ключът към поддържането на бъбреците ви здрави. Водата промива организма и бъбреците от токсини. Ако не пиете достатъчно, малките филтри в бъбреците ви могат да се запушат, което да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Количеството течности, което трябва да консумирате, зависи от вашето здраве и начин на живот. Препоръчително е да пиете от 1,5 до 2 литра вода на ден. Консултирайте се с лекар, за да сте сигурни, че поддържате правилна хидратация.

Направете профилактичен преглед
 

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да поддържате здравето на бъбреците, е да се подложите на профилактичен преглед. Ако смятате, че сте изложени на риск от развитие на бъбречно заболяване (фамилна анамнеза, диабет, високо кръвно налягане), трябва да правите редовни изследвания на бъбречната функция. 
Изследването на бъбречната функция е отличен начин за проследяване на цялостното състояние на бъбреците ви. Помнете, че бъбречните заболявания рядко имат симптоми в ранните си стадии, затова е жизненоважно да ги хванете рано, за да предотвратите необратимо увреждане.
 

RePharma

A:

ул. Николай Хайтов, София

T:

+359 877895554

E:

sales@repharma.com

Title

Copyright © 2018

Включете към семейството на RePharma

Thanks for contacting us. We'll get back to you as soon as possible.

Copyright © 2022